Terug naar verhalen

Wie ben jij als vrouw?

Wie ben jij als vrouw?bij Artikelen

We willen teveel

wiebenjealsvrouw2

Wij vrouwen zouden het nu toch eindelijk voor elkaar moeten hebben! Na de emancipatiestrijd hebben we immers vele rechten en mogelijkheden gekregen. Maar de Nederlandse vrouw lijkt onzekerder, onrustiger en meer gestrest te zijn dan ooit. En van de WAO’ers onder de 30 jaar is 70% vrouw . Hoe komt dat? Waar blijft het ‘succes’ dat ons beloofd is, of dat we in ieder geval onszelf beloofden?

Als we eerlijk naar onszelf zijn, weten we dat we gewoon te veel willen. En dan willen we dat ook nog eens allemaal perfect doen. We denken dat multitasken ons ding is. Maar multitasken is iets waar een computer voor is gemaakt en een mens (zelfs een vrouw) zeker niet! Maar dan dringt de vraag zich natuurlijk op waarvoor we dan wél gemaakt zijn. Een relevante vraag, die begint bij de vraag: ‘Wie ben ik’ of zelfs: ‘Wie ben ik nou eigenlijk echt’.

Wie ben je echt?

Als je op een terrasje zit, kijk dan eens naar de mensen die rondlopen. Het valt je dan al snel op dat de meeste jonge vrouwen er goed verzorgd uitzien. Goed gekapt, hippe kleren, witte tanden, gewoon perfect. Soms geeft zo’n mooie buitenkant een weerspiegeling van de binnenkant, maar lang niet altijd!

‘Het is een masker, het is schijn’

Onlangs kreeg ik een kaartje in handen. Op de voorkant stond de foto van een prachtige jonge vrouw. Ze zou absoluut op de cover van Grazia kunnen staan! Ik deed het kaartje open en las het gedichtje dat ze erbij had geschreven:

“Dit wat je hier ziet, dat ben ik niet
Het is een masker, het is schijn
Het is degene die ik graag had willen zijn”

Het kaartje was haar afscheid. Ik kreeg het toen ze van het dak van een hotel was gesprongen. Ze heeft zich nooit van haar verleden los kunnen maken en kon het leven niet meer aan. Het zinnetje ‘Het is een masker, het is schijn’ schiet me vaak te binnen als ik mooie mensen zie met verdrietige of zoekende ogen.

Make-uploos de straat op

Terug naar jezelf: wat zegt jouw uiterlijk over je innerlijk? Durf je te laten zien dat je niet altijd zeker bent van je zaak en dat je wel eens een slechte dag hebt? Durf jij make-uploos de straat op? Het is soms heel bijzonder om te zien hoe iemand die nog niet in de top duizend van de missverkiezingen zou komen, een uitstraling kan hebben alsof ze de mooiste vrouw op aarde is. Je denkt dan alleen maar: Wow, wat een vrouw!

De spiegel waar je door kijkt

Als je langs een rijtje lachspiegels loopt, kun je jezelf in veel variaties zien. En als je jezelf in een gebarsten spiegel bekijkt, lijkt het of je helemaal niet klopt. Heb jij wel eens bedacht dat het beeld dat je van jezelf hebt ook wordt bepaald door een soort spiegel? Een figuurlijke reflectie die bepaalt hoe jij jezelf ziet. Als je bijvoorbeeld als kind vaak te horen hebt gekregen dat je lastig was of dat je niet deugde, dan zal de spiegel dat tegen je blijven ‘zeggen’. Zelfs als de realiteit dit tegenspreekt. Mensen kunnen soms hun hele leven met zo’n gebroken spiegelbeeld rondlopen. Tenzij er iemand komt die jou in een andere spiegel laat kijken…

Girlpower-1074

De spiegel met het beste beeld

Wij geloven dat er zo’n ‘spiegel’ is. Hij heet Jezus en als je naar Hem kijkt, ga je steeds meer op Hem lijken. Er zijn veel verhalen over Hem bekend en in al die verhalen komt een prachtige persoonlijkheid naar voren. Hij is mild, vriendelijk, trouw, niet veroordelend, geduldig, eerlijk en begripvol. Als je ogen open gaan voor de leugens die je over jezelf gelooft, kun je ermee afrekenen. Je kunt de waarheid ervoor in de plaats zetten, de waarheid die jouw Schepper over je uitspreekt: ‘Je bent geschapen naar Mijn beeld‘. Iemand die heel dicht bij God leefde schreef het zo op:

“U weefde mij
in de schoot van mijn moeder,
u deed mij ontstaan
Ik dank u,

want het is een wonder
zoals ik ben gemaakt.
Alles wat u maakt, is een wonder.
Dat besef ik heel goed.”

Een ander beeld

Als je gaat beseffen dat je met veel zorg bent gemaakt, dan kun je met andere ogen naar jezelf gaan kijken. Je bent geen toevalstreffer of vergissing, maar een zeer gewenste en kostbare persoon. Zelfs al zou er geen mens om je geven, Degene die jou zo zorgvuldig ‘weefde’ heeft er ontzettend veel verdriet van als Hij ziet dat jij pijn hebt of gekwetst wordt. Hij heeft namelijk een ander plan met je. Hij wil je al die mooie karaktereigenschappen geven die Hij zijn zoon Jezus gaf, in ruil voor al jouw negatieve gedachten over jezelf. Dan ga je worden zoals je bedoeld bent. Als mensen je dan beter leren kennen, zullen ze denken ‘wow, wat een vrouw!’.

Wie ben jij als vrouw?