Terug naar verhalen

Waar ga je echt voor?

Waar ga je echt voor?bij Artikelen

Leven als een sneltrein

beauty-1132641_1920

Ben je tevreden met wie je geworden bent? Zomaar een vraag, maar wel één om even goed over na te denken. Alleen jij weet waar je nu staat en waar je vandaan komt. Is het leven dat je nu leeft oké? Of heb je het gevoel dat je met te weinig genoegen neemt?

Veel vrouwen ervaren het leven als een sneltrein. We willen ons graag verder ontwikkelen, carrière maken en een goede partner en moeder zijn. Daarnaast willen we ook in onze sociale contacten genoeg tijd stoppen en ons interieur hip houden. Enne… wie wil er nu niet goed in shape blijven en haar conditie op peil houden? Je tijd moet verdeeld worden over al deze terreinen, maar hoe houd je ‘al die ballen in de lucht’?

Teveel keuzes

Een groot probleem van onze tijd is dat we teveel keuzes hebben. Een kort citaat van een jonge vrouw die vanuit het Oostblok in Nederland kwam wonen:

“Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden hier: Je hoeft maar naar de supermarkt te gaan en je vindt tien soorten brood, vijf soorten melk en dertig soorten chocola waar je uit kunt kiezen. En dan het sociale leven: waar moet ik allemaal aan deelnemen? Wat neem ik mee als ik naar een verjaardag ga? Welke kleren trek ik aan?”

Herkenbaar? Je hebt waarschijnlijk nog veel meer om te kiezen. Als je 30 jaar en single bent, geniet je dan lekker van je vrijheid of begint het gevoel dat je moet gaan settelen toch te knagen? Ga je voor je carrière of voor het stichten van een gezin? Of als je beiden wilt combineren, hoe doe je dat? En als je al wat oudere kinderen hebt, durf je dan nog aan een opleiding te beginnen? Bij elke keuze kun je jezelf de vraag stellen: Waar ga ik voor?

BG-overzicht-rozeparaplu

Een goed gevoel

Hoog op de ranglijst van meest gebruikte hits op Google staan kreten waarin ‘gevoel’ en ‘feeling’ voorkomen. We gaan ervoor, als het maar goed voelt! Maar wie of wat bepaalt eigenlijk hoe jij je voelt en wat goed voelt? Meestal hebben omstandigheden een grote invloed op ons gevoel. Als je kijkt naar je leven, dan zijn de hoogtepunten meestal die momenten dat je gezien wordt. Je hebt bijvoorbeeld iets gepresteerd en mensen reageren daar positief op.

De sleur van alle dag

Maar de dagen waarop je vaste programma uitgevoerd moet worden… tja, dat zijn meestal geen hoogstandjes. En als het bij die sleur van alle dag dan ook nog eens echt tegenzit, dan kan het kwik helemaal dalen tot ver onder het minpunt. Als de hoogte- en dieptepunten elkaar een beetje in evenwicht houden, dan lukt het meestal nog wel. Gewoon een extra dagje sauna plannen, dan heb je weer iets leuks om naar uit te kijken. Zo overleef je wel. Maar: is dit echt het maximale dat er uit je leven te halen is? Is dit waar je voor gaat?

Basis voor je eigenwaarde

Soms lukt het om je eigenwaarde te halen uit dat wat je presteert. Of uit wat je bezit of uit je kledingstijl. Maar helaas is er altijd wel iemand die beter, mooier, sneller en slimmer is dan jij. En het zijn ook nog eens dingen die je zo kwijt kunt raken. Als je eigenwaarde hiervan afhangt, zigzagt je gevoel onophoudelijk van ruim boven tot ver onder het nulpunt. Maar waar laat je je waarde dan van afhangen?

Girlpower-1071

Jouw waarde voor God

Als ik een biljet van 50 euro verfrommel en met mijn hak de grond in trap, hoeveel is het dan nog waard? Natuurlijk, nog steeds 50 euro. Zo is het ook met jezelf: niet wat er met jou is gebeurd, hoe er naar je is gekeken of wat mensen over je hebben gezegd bepaalt jouw waarde. Jouw waarde wordt bepaald door wie jij bent! De papierwaarde van een 50 euro biljet is misschien maar 50 cent, maar voor ieder biljet ligt er wel een staaf goud ter waarde van 50 euro bij de Nederlandse Bank. Hoe verschrompeld je biljet ook is. Zo is het ook met jou: wat je ook denkt of voelt over jezelf: je bent je gewicht in goud waard! Jouw waarde staat opgetekend bij God in de hemel en niets of niemand kan daar iets aan veranderen.

Goede basis om ervoor te gaan

Als je beseft hoe waardevol je bent in Gods ogen, dan geeft dat een stabiele basis. Van daaruit kun jij je in alle rust richten op datgene wat echt belangrijk is. Zonder dat je gevoel van eigenwaarde heen en weer hoeft te slingeren. Je kunt het beste van jezelf gaan geven aan de mensen om je heen en zo een bijdrage leveren in deze wereld. Hoe je dat invult is voor iedereen anders. Maar zeker is dat jij met jouw unieke persoonlijkheid en talenten nodig bent op jouw eigen plek. Maak de goede keuzes en ga ervoor!

Waar ga je echt voor?