Terug naar verhalen

Opgegroeid met waarzeggerij

Opgegroeid met waarzeggerijbij Algemene verhalen

‘Ik bestond wel, maar leefde niet echt’

Brenda-van-der-Ham2

Jarenlang was ik ongelukkig. Mijn leven bestond uit onrust, nachtmerries, lichamelijke pijn en een ongelukkige relatie. Ik ging vaak naar een kaartlegger om te ontdekken hoe ik gelukkig kon worden. Ik was verslaafd aan het idee om daar achter te komen. Gelukkig ben ik daar nu vanaf. Een vriendin zei pas nog: ‘Vroeger bestond jouw leven alleen uit make-up en krulspelden, nu heeft je leven inhoud gekregen’.

Ik ben opgegroeid met waarzeggerij. Mijn vader introduceerde het als spelletje. Op zaterdagavond werd er vaak een bord gelegd. Er gebeurden heel beangstigende dingen. Zo vloog er van alles door de kamer. Ondanks dat ik het angstwekkend vond, ben ik er op een gegeven moment aan verslaafd geraakt. Ik was zo ongelukkig, vooral in mijn relatie. Ik had het gevoel dat ik wel bestond, maar niet echt leefde en ik zocht wanhopig naar een oplossing.

Aanwijzingen voor mijn toekomst

Regelmatig bezocht ik een ‘tante’, een kennis van onze familie. Ook zij legde kaarten en ik hoopte op aanwijzigen voor mijn toekomst. Op een gegeven moment werd zij ziek en daarom kon ik niet meer bij haar terecht. In de plaatselijke krant las ik een advertentie van een waarzegster. Ik ben twee keer bij haar geweest. Tijdens mijn tweede bezoek zei ze ineens: ‘Ik zie dat je op zoek bent naar God, ga daarmee verder.’ Ik vond het zo vreemd dat zij dat zei. Mijn reactie was: ‘Ik? Op zoek naar God? Waarom? Waar heb ik God voor nodig?’ Ik kon het niet met elkaar rijmen, omdat ik ergens wel wist dat waarzeggerij en God niet samen gaan. Wat is God ver gegaan om mij op te zoeken. Hij gebruikte deze waarzegster om mij bij hem te brengen.

BG-spiritualiteit-vrouwruiktbloemen

Er is hoop voor mij

Op een avond heb ik toen gebeden ‘Help me God, ik kan niet meer’. Een paar weken later kreeg ik een uitnodiging voor een Open Ochtend voor Vrouwen van Agapè.  Het ging over ‘moeilijkheden en conflicten in relaties’. Dat sprak me meteen aan. Tijdens de koffie zag ik een boekje met daarop een regenboog als teken van hoop. In mijn jeugd had ik die regenboog met de tekst ‘Er is hoop’ vaak gezien op auto’s en bij voordeuren. Dat zinnetje sprak me toen al aan. Ik begon dit boekje dus gretig te lezen. Tijdens het lezen besefte ik dat ik zonder God leefde en dat God me zijn liefde wilde geven. Iemand hoorde mij toen mompelen ‘dit wil ik ook’. Zij daagde me uit om naar een ontmoetingskring van de kerk te komen. Diep van binnen wist ik dat dit de goede weg was voor mijn leven.

Rust en vrede in mijn leven

Terwijl ik al mijn hele leven op zoek was, ontdekte ik dat alleen God die leegte in mij kan opvullen, met zijn onvoorwaardelijke liefde. Op die ontmoetingskring van de kerk ben ik veel over God te weten gekomen. Ik leerde dat God liefde is en dat Hij mij gemaakt heeft met een doel. Ik wist dat dit waar was en daarom koos ik ervoor om met God te leven. Eerder wist ik niet wie ik was en waarom ik deed wat ik deed. Dat is helemaal anders geworden sinds ik God en zijn zoon Jezus heb leren kennen. Ik durf nu ook te dromen en doelen in mijn leven te stellen. Met God in mijn leven zijn niet ineens al mijn problemen verdwenen. Zo zit ik bijvoorbeeld al twee en een half jaar in de Ziektewet, omdat ik veel last heb van lichamelijke pijn. Toch ervaar ik dat God mij rust en vrede geeft.

God heeft een plan met mijn leven

God is de bron van mijn bestaan. Hij is mijn fundament. Ik durf Hem steeds meer te vertrouwen en ik leer de controle over mijn leven los te laten. Ik weet nu ook dat waarzeggerij ontzettend verraderlijk is, omdat het je verder bij jezelf vandaan brengt. Het lijkt alsof het je iets goeds brengt, maar uiteindelijk leidt het niet tot een beter leven. Ik geloof trouwens niet dat het nep is; er is echt een onzichtbare wereld die gevaarlijk is. Gelukkig ben ik daarvan bevrijd. God heeft mij een nieuwe identiteit gegeven. Hij heeft me bedacht en gemaakt. Hij heeft me gaven en talenten gegeven en heeft een plan met mijn leven.

Brenda

Opgegroeid met waarzeggerij