Terug naar verhalen

DESIGNstart werd een ijkpunt

DESIGNstart werd een ijkpuntbij Ervaringsverhalen

In gesprek met Jeannet, een deelnemer van een van de eerste DESIGNstart groepen, inmiddels zes jaar geleden. Een teamlid die de groep leidde, stelde haar de volgende vragen:

Wat was je motivatie om mee te gaan doen aan DESIGNstart?

  • Een vriendin vertelde me dat dit ging starten. Er zat iets in me waar ik iets mee moest doen. Ik wist nog niet wat maar heb me toch aangemeld. Ik was ruim drie jaar daarvoor met man en kinderen naar Italië verhuisd, eigenlijk een vlucht omdat het niet zo lekker ging. Naast alle mooie dingen in Italië overheerste het gevoel van eenzaamheid en falen, want al verandert je omgeving ik liep nog steeds tegen dezelfde dingen aan. Ik werd daar enorm met mezelf geconfronteerd en mijn relatie ging stroef. We besloten wel samen weer terug te gaan naar Nederland en daar voelde ik me wel weer meer op mijn plek. Een sportmaatje daagde me uit om met de fiets de Alpe d’Huez te gaan beklimmen voor het Kankerfonds. Mijn moeder was overleden aan borstkanker en op dat moment werd mijn schoonvader behandeld aan darmkanker en vond het dus een mooi doel en een uitdaging om voor te gaan. Tijdens de rit kwam ook nog het bericht dat een dierbare vriendin de uitslag eierstok kanker kreeg. Dat was allemaal wel heel emotioneel en na die rit begaf mijn rug het en werd ik letterlijk stilgezet. De uitnodiging voor DESIGNstart kwam op dat moment op mijn pad en heeft een heel proces in gang gezet.

Wat heeft DESIGNstart precies betekend in je proces?

  • Ik wist dat er iets niet goed zat in mijn leven en had al veel gelezen en zelfhulp testjes gedaan. Hierdoor vroeg ik me ook af wat de meerwaarde van dit groepje zou zijn. Ik vond het ook moeilijk om hulp te accepteren, kon het zelf wel oplossen dacht ik. Dit groepje was laagdrempelig en voelde niet echt als hulpgroep. Achteraf zie ik dat dit de start was van een nieuwe groei. De vragen die gesteld worden, raken alle belangrijke punten in je leven aan en dan kom je wel een en ander tegen. Vaak vond ik het erg lastig om een antwoord op de vragen te geven, maar ze bleven wel in mijn hoofd hangen totdat ik er iets mee gedaan had. Tot op de dag van vandaag denk ik er nog wel eens aan en lees ik het boekje weer door.

Was er iets dat eruit sprong voor jou?

  • Het opschrijven van mijn Mission Statement! Ik heb hier heel lang over gedaan maar er staan wel precies die dingen in die belangrijk voor me zijn en waar ik naartoe wil werken. Ik wil een vrouw zijn die balans in haar leven heeft, die weet wat ze wil en kracht uitstraalt . Die niet bang is om te leven en oprecht is naar andere toe, andere inspireert om het goede uit de mens te halen’ .  Het is misschien wel erg hoogdravend maar elke keer als ik het lees sta ik er nog steeds achter en raakt het me. Dit houd ik steeds voor ogen en mijn doel is om hierin een voorbeeld te zijn. Ik wil er graag zijn voor anderen maar dan moet ik wel eerst weten wie ik zelf ben. Het proces om dat te ontdekken is heel waardevol.

Wat is het effect van dit proces op je leven nu?

  • In de tijd na de cursus kreeg ik te maken met een aantal sterfgevallen in mijn directe omgeving. Dit was een heftige tijd en ik ben toen in therapie gegaan om mijn leven op orde te krijgen. Ik kwam erachter dat er veel onveiligheid in mijn jeugd is geweest, wat de basis heeft gelegd voor de onzekerheid die ik altijd voelde. Het stellen van de juiste vragen zette het proces op gang. DESIGN is een soort ijkpunt in mijn leven: zo stond ik er toen in. Het is goed om af en toe terug te lezen wat ik heb opgeschreven en om te zien wat er ondertussen veranderd is. Ik ervaar steeds meer evenwicht en vrijheid door mezelf te leren kennen en mezelf te leren zijn. Ik ben van overleven naar echt leven gegaan! Wat jij God noemt noem ik meer een goddelijke aanwezigheid in mezelf, een bevestiging dat het oké is wie ik ben.

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt met DESIGNstart te beginnen?

  • Zeker doen! Zelfs al denk je dat bij jou alles wel in orde is, het is altijd goed om jezelf beter te leren kennen. Je leert zo ontzettend veel van de verschillen tussen mensen. Daardoor kom je ook eerder te weten wat wel en niet bij jou past. Je ontdekt dingen waar je toch nog aan kan werken. Zonder verandering geen groei en je kan elke dag kiezen om iets te veranderen waar je je niet goed bij voelt, dat is het mooie de verantwoordelijkheid. Keuze ligt in je eigen hand. Misschien ontdek je dingen waar je toch aan wilt werken. Je blijft altijd in proces.
DESIGNstart werd een ijkpunt