Terug naar het reflecties overzicht

Wandel naar een mooie boombij Activiteiten

Opdracht:

Zoek bij jou in de buurt een mooie boom uit en wandel er naar toe. Neem de tijd om stil te staan (of als het lekker weer is te zitten) en na te denken over onderstaand stuk en beantwoord de vragen.

Deze boom stond er al lang voordat jij er was.

Rustig en onbekommerd. Wel eens een boom gezien die zich in allerlei bochten wrong om vrucht te produceren? Bomen doen dat niet. Het enige wat ze ‘doen’ is hun wortels diep in de grond slaan zodat ze altijd water kunnen opnemen en stevig blijven staan als het stormt.

Deze boom is door iemand geplant of is vanzelf opgeschoten door het zaad van een andere boom. Hij zelf kan er niets aan doen of hij wel of geen mooi blad heeft, wel of geen goed hout levert en wel of geen vrucht geeft.

Als hij geplant is, is de planter verantwoordelijk voor een goede plek: goede grond, genoeg water, genoeg zonlicht, een beetje beschutting. Door er gewoon te zijn en de natuur zijn gang te laten gaan wordt de ene boom een prachtig ‘monument’ in het bos, waar vogels nestjes in maken en eekhoorntjes in spelen.

Een andere boom staat in een boomgaard en geeft ieder jaar manden vol vruchten.

Iedere boom naar zijn aard.

Een klein boompje heeft nog geen wijd vertakt wortelstelsel maar vangt ook nog niet zoveel wind en zal dus niet zo snel omwaaien. Een klein boompje geeft meestal ook weinig vrucht… Dat komt nog wel… Daar kan hij zelf niets aan doen, gewoon wachten: tijd!!!

Deze boom is diep geworteld en wanneer het jaargetijde ervoor aanbreekt, draagt hij volop vrucht. Zijn bladeren verwelken niet.

  • Ben jij als zo’n boom? Zou je dat willen zijn?
  • Welke vruchten zie jij bij jezelf? (of wat zeggen anderen over jou)
  • Wat gebeurt er als er stormen zijn in jouw leven? Sta je stevig? Buig je mee in de wind? Hoe ga je daarmee om?
  • In ieder jaargetijde is een boom mooi. In de lente met vaak heerlijk ruikende bloesem en de kleine blaadjes die zichtbaar worden. In de zomer met diep groen blad en vrucht die langzaam groeit, in de herfst met de verschillende kleuren. Ook in de winter als je de structuur van de boom goed kan zien, als er soms een laagje sneeuw op ligt is een boom prachtig om te zien. In welk ‘jaargetijde’ bevind jij je in het leven? Wat zijn mooie kenmerken? Wat zijn minder mooie?

Zou je meer van dit soort activiteiten willen doen? Kijk dan of je met een groepje vrienden DESIGNnext leuk zou vinden.

Wandel naar een mooie boom