Terug naar het reflecties overzicht

Het hart van alle dingenbij Boeken

Het hart van alle dingen door Elizabeth Gilberts. Het is een grootse roman over een grootse eeuw. Laat je meevoeren van Londen naar Peru, van Philadelphia via Tahiti naar Amsterdam, in een verhaal vol buitengewone personages: missionarissen, vrijheidsstrijders, avonturiers, astronomen, zeekapiteins en bovenal Alma Whittaker, de heldin van dit verhaal, een vrouw die haar tijd een stap vooruit was. Alma wordt geboren in een bekende familie van Nederlandse botanisten en groeit op tot een slim en onafhankelijk meisje. Het duurt dan ook niet lang voor zij haar eigen onderzoeksproject start. Maar terwijl haar studie haar dieper meetrekt in de mysteries van de evolutie, leert de man van wie ze houdt haar de wereld op een andere manier te beschouwen. Het hart van alle dingen is een glorieuze en meeslepende roman over verlangen, ambitie en honger naar kennis. Werkelijkheid, echte geschiedenis en fantasie loopt naadloos in elkaar over en je moet soms dingen nakijken om te weten of je historie leest of verzinsels. De een vindt dit leuk, de ander vindt dit vervelend. Een boek om in een zomervakantie in een ruk uit te lezen!

In het Engels heet het boek: ‘The Signature of all Things’. Alles heeft een eigen handtekening. In de natuur is iedere plant, ieder dier, iedere mos (die Alma onderzoekt) uniek. Alles heeft zijn eigen vingerafdruk. Fantastisch! Wat zit de natuur geniaal in elkaar! Een pleidooi voor evolutie of voor schepping? Maak je eigen keuze maar!

  • Alma groeit volkomen beschermd en wereldvreemd op. Het mag dan ook geen wonder heten dat van haar naïviteit misbruik wordt gemaakt. Hoe bescherm jij je kinderen (als je die hebt)? Hoe maak je hen wereldwijs, wat hou je bij hen weg? Op basis waarvan stel jij grenzen?
  • Elizabeth Gilbert wilde over een vrouw schrijven, ze wilde graag over Nederland schrijven omdat volgens haar in die eeuw het om Nederland draaide. Het hele bankwezen, handel, planten etc. Haar stelling is dat veel vrouwen te perfectionistisch zijn om snel te kunnen profileren. En daardoor worden ze ingehaald door mannen (dat is het proces wat in het boek ook beschreven wordt). Haar aanmoediging is: ga er voor, laat je niet afleiden door valse perfectie en angst!
  • Wat vind je van deze stelling? Herken je dit om je heen? Herken je dit in jezelf?
Het hart van alle dingen