Terug naar het reflecties overzicht

Hartsverlangenbij Bijbel

Wat heb jij nodig?

Voorziet God in wat je nodig hebt? In het inspiratieboekje staan uitspraken over hartsverlangens. Diepe behoeften die in ieder mens leven.

  • Welke verlangens leven er in jouw hart?
  • Hoe probeer jij deze behoeften te vullen?
  • Wat doe je als dat niet lukt?

David was een gewone herdersjongen die voor de schapen van zijn vader zorgde. Op een dag kwam een wijze man bij Davids vader en vroeg naar zijn zoons. Zijn vader stelde alle broers van David aan de man voor, maar vertelde pas dat David bij de schapen was toen de man aan hem vroeg of dit al zijn zoons waren. David werd niet zo belangrijk gevonden in zijn familie. Hij was klein en niet de knapste van het stel.
Als herdersjongen maakte hij heel wat mee: hij versloeg leeuwen en beren en zelfs een reus waar alle soldaten van zijn volk bang voor waren! Hij had een hechte vriendschap met de kroonprins van zijn land. Maar de koning wilde hem vermoorden, want de wijze man had in opdracht van God, David tot koning over het volk aangewezen. David vlucht, maar wordt inderdaad koning over Israël. Nu denk je misschien: ‘ Eind goed, al goed.’  Maar als koning maakt David misbruik van zijn macht. Hij laat een man vermoorden, zodat hij zijn eigen vrouw ontrouw kan zijn met de vrouw van die man. Als gevolg hiervan gebeuren er verschillende nare dingen in zijn leven.
En toch komt het uiteindelijk goed met hem.
David was gewend om liederen en gedichten te schrijven terwijl hij voor de schapen zorgde. En tijdens zijn koningschap bleef hij dat doen. Vandaar dat we weten hoe het met hem ging.

Een stukje uit een van die liederen:

Blijf altijd dicht bij de Heer en geniet van Hem.
Dan zal Hij je geven wat je van Hem vraagt.

David probeerde zelf zijn hartsverlangens en de leegte in hem te vullen, maar dat werd een harde les van vreselijke gebeurtenissen. Hij vond zijn fundament in God en dat gaf hem een stevige basis onder zijn leven, waardoor hij deze regels kon zingen. Het gaf hem dwars door al zijn domme fouten en de moeilijkheden die daaruit voortkwamen, perspectief. Ook leerde hij dat God zijn hartsverlangens veel beter kon vervullen dan hij zelf kon.

  • Wat is het fundament waar jij je leven op bouwt?
  • Stel dat God werkelijk de verlangens van je hart kan vervullen, wat moet hij doen om deel van jouw leven te worden?
Hartsverlangen