Terug naar het reflecties overzicht

Gezondheidbij Bijbel

Angst…

Zonder dat we het ons vaak bewust zijn, is angst een belangrijke drijfveer in ons leven. Angst kan zich in zijn greep houden en is niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Bespreek met elkaar de volgende vragen:

  • Waar ben je bang voor?
  • Welke gevolgen heeft dat voor jouw leven?
  • Hoe kun je je angsten overwinnen?

Laat deze teksten eens op je inwerken

Als je niet van de broeders en zusters houdt, ken je God niet, want God is liefde.
We hebben gezien en geloofd dat God heel veel van ons houdt. God is liefde. En als jullie net als God van elkaar houden, blijven jullie in God en blijft God in jullie.

Dit zijn citaten uit een oude brief, die waarschijnlijk aan het begin van de tweede eeuw is geschreven. De schrijver wilde zijn lezers graag vertellen over de liefde. En dan vooral over de liefde die God voor ons mensen heeft vanuit wie hij is. God kan niet anders dan liefhebben, omdat hij zelf liefde is. Liefde is dus een persoon. En de liefde die hij aan ons geeft mogen wij doorgeven aan de mensen om ons heen.

Stel dat de Liefde werkelijk een persoon is, namelijk God. Wat kan hij dan voor jouw leven betekenen?

Voorbeeld:
Je bent jaloers op vrouwen die goede vriendinnen zijn. Jij wilt ook zo’n goede vriendin hebben of zijn.
Achter je jaloezie kan een angst zitten. Bijvoorbeeld om alleen gelaten te worden, niet leuk genoeg te zijn, niet geaccepteerd te worden of niet jezelf durven zijn omdat je bang bent gekwetst te worden.
Als gevolg hiervan ga je je verstoppen achter een masker, raak je verward, kruip je in de slachtofferrol of claim je anderen.
Je kunt je angst overwinnen door te weten wie je bent!

Neem de tijd om met elkaar hierover door te praten en als je het gewend bent te bidden hiervoor te bidden. Mocht je merken dat dit veel losmaakt, dan zou je samen de dramadriehoek erbij kunnen doornemen.

Gezondheid