Terug naar het reflecties overzicht

Drie gouden regelsbij Activiteiten

7 Stappen om effectief te zijn in het leven, 5 tips zodat je een opgeruimd hoofd hebt. Internet staat vol met dingen die je wel en juist niet moet doen. Zoveel goedbedoelde adviezen dat het bijzonder irritant is. Veel dingen weet je wel, maar zijn lastig toe te passen en daarom erg vermoeiend om iedere keer mee geconfronteerd te worden. Waarom dan toch drie gouden regels?

Omdat sommige tips en stappen wel slim zijn en je enorm kunnen helpen. Absoluut het proberen waard!

Hieronder drie tips die eenvoudig te onthouden zijn, afzonderlijk toe te passen, maar alle drie met een enorme impact op je leven als je ze gaat toepassen!

10-Secondenregel

Deze regel komt erop neer dat als je bijna zeker weet dat iets goed is om te doen, je het dan onmiddellijk doet. Denk dus niet lang na, maar beslis in tien seconden. Als deze regel een tweede natuur wordt, is het een levenswijze geworden.

De ontdekker van deze regel is schrijfster van het boek De 10-secondenregel. Zij is christen en past deze regel toe op haar geloof. Ze ervaart dat God soms een opdracht, gedachte of gebed op haar hart legt. Ze heeft gemerkt dat als je dit onmiddellijk toepast dat het leven meer kleur krijgt: meer betekenis, meer impact en meer voldoening.

Clare de Graaf, De 10-secondenregel, Kok

2-Minutenregel

Simpelweg komt deze regel erop neer dat alles wat je binnen 2 minuten kan doen, beter direct gedaan kan worden in plaats van opschrijven op een to-do lijstje of in je takensysteem.

Dit geldt voor alle klussen die je onderhanden krijgt: huishoudelijke taken, telefoontjes, email beantwoorden, reageren op Whatsapps. Het kost je meer tijd om het op te schrijven of in te plannen dan het direct uit te voeren.

David Allen, Getting things done, Bruna

Geen twee keer

Als je iets hebt opgepakt leg je het altijd terug waar het hoort. Je legt niks, nooit, even ergens neer omdat je alweer aan iets anders wilt beginnen.

Dit geldt voor spullen die je moet opruimen, maar ook voor email, Whatsapps en ander soortige berichtjes. Niets twee keer door je handen laten gaan, daar verlies je veel tijd mee. Dus een email alleen openen als je er ook iets mee doet: direct beantwoorden, inplannen of archiveren. Je pakt iets op om het te gebruiken, op te ruimen of weg te gooien. Niet gewoon weer terugleggen. Dit voorkomt dat je allerlei dingen doet zonder enig effect.

Alles één keer in handen doet nog iets anders voor je. Iets dat veel ingrijpender is dan alleen het opgeruimde huis en inbox die je ervan krijgt. Als je deze regel kunt toepassen, heb je een groot deel van de controle over je tijd weer terug! En hoe fijn is dat!

David Allen, Getting things done, Bruna en https://www.hesterhelpt.nl/

Drie gouden regels