Terug naar het reflecties overzicht

Dit zijn de namenbij Boeken

Dit zijn de namen, geschreven door Tommy Wieringa. Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf. Met humor en wijsheid verbindt Tommy Wieringa de duistere binnenwereld van de mens met de vraag naar wie wij zijn en of verlossing mogelijk is.

Een prachtige sfeerschets, met soms beklemming, wanhoop, eindeloosheid en uitzichtsloosheid. Heel actueel met de hedendaagse beelden en verhalen van vluchtelingen.

Wieringa beschrijft een proces van het spontaan ontstaan van een religie. Hij onderstreept daarmee nog eens dat een mens behoefte heeft aan leiding, aanbidding, vervulling buiten jezelf, verlangen naar geborgenheid en troost.

Er zit een prachtige parallel in met het boek Exodus uit de bijbel waarin de uittocht van Israel uit Egypte wordt beschreven. Pontus Beg ontdekt deze uittocht en daarnaast lees je van de vlucht van de vluchtelingen. Het boek Exodus begint met de opsomming van de namen van de zonen van Israel. De namen in het boek worden niet bekend bij de mensen onder elkaar. Pas aan het einde ontdekt Pontus de namen. Vandaar de titel van het boek.

  • Heb je wel eens meegemaakt dat mensen je naam niet meer weten, terwijl jij hen nog wel herkent? Hoe voelde dat? Hoe belangrijk is het voor jou dat je herkend wordt door mensen?
  • De vluchtelingen worden voor de gek gehouden door de mensensmokkelaars. Hoe zou jij reageren als jou zoiets zou overkomen? Wat zou jij hebben gedaan als je in de schoenen van deze vluchtelingen stond?
  • Wat vind je van de beschrijving van het ontstaan van die religie onder de vluchtelingen? Kun je je daar een voorstelling van maken? Zou jij mee hebben gedaan? Waarom wel of juist niet?

 

Dit zijn de namen