Terug naar het reflecties overzicht

Bridget Jones’s Babybij Films

Bekijk de trailer:

Heel kort het verhaal: Bridget Jones blijkt zwanger te zijn. Het probleem is: ze weet niet van wie. Recent heeft ze namelijk het bed gedeeld met twee verschillende mannen.

 

Er bleef na het kijken een zinnetje malen in mijn hoofd. De gynaecoloog (gespeeld door Emma Thompson) zegt tegen Bridget: ‘Ik geloof in je, ik weet dat je het zelf kunt. Je kunt het ook alleen.’ Hetzelfde zegt Bridgets moeder tegen haar.

Je kunt het zelf. Je kunt het alleen. Je hebt niemand nodig.

Ik kan het zelf. Ik kan het alleen. Ik heb niemand nodig.

Als we het maar lang genoeg herhalen, gaan we het nog geloven ook! Iedereen houdt het zich voor, verwacht het van zichzelf. Ik kan mezelf wel redden. Maar volgens mij is juist het punt van de film dat Bridget het niet kan. Sterker nog, ze wíl het ook helemaal niet. Ze wil gered worden door de prins op het witte paard. Ze wil geliefd, gezien en bemind worden, geborgenheid en veiligheid hebben. Is dat zo vreemd? Waarom is die film zo’n succes? Volgens mij omdat het zo herkenbaar is. Ik wil ook geliefd zijn en bijzonder gevonden worden. Ik wil ook geborgen zijn, veilig. Dat is niets om me voor te schamen. Niets vreemds! Zo ben ik gemaakt. En het gave is dat ik het ook ben! Ieder mens is dat: je bent geliefd door God, je bent geborgen en veilig bij God, jouw Maker. Die diepe hunkering heeft iedereen in zich. Maar door wie laat je die hunkering stillen?

Doe je dat door te slapen met een volslagen onbekende omdat je denkt dat je opknapt van zo’n nacht? Door in bed te duiken met je oude partner die ondertussen met iemand anders getrouwd is? In zo’n film is het allemaal grappig en loopt het goed af. Natuurlijk, anders is het geen romantische feelgoodcomedy … In het echte leven is het helemaal niet grappig en loopt het vaker niet goed af dan wel. Ik had het niet verwacht, maar zelfs in zo’n platte film zit toch een vraag die mij een tijdje heeft bezig gehouden. Misschien wel dé vraag in het leven..

  • Door wie laat je je redden?
  • Wil jij alles zelf doen of krijgen anderen de ruimte om je te helpen en bij te staan?
  • Zou God een rol mogen spelen in jouw leven om je te helpen en bij te staan?

 

 

Bridget Jones’s Baby