Terug naar het reflecties overzicht

Beter samen dan alleenbij Bijbel

Ik zag nog iets dat maar lucht is onder de zon. Namelijk iemand die alleen is, zelfs zonder kind of broer, en die toch nooit ophoudt met zwoegen. Hij blijft verlangen naar meer rijkdom. Maar voor wie zwoegt hij dan? Voor wie ziet hij ervan af om rustig van het goede te genieten? Ook dit is maar lucht en iets verkeerds.  Het is beter om met z’n tweeën te zijn dan alleen. Want met z’n tweeën hebben ze een goede beloning bij hun gezwoeg.  Want als ze vallen, helpt de één de ander weer overeind. Maar als iemand alleen is en valt, wie helpt hem dan weer overeind?  En als ze liggen te slapen, houdt de één de ander warm. Maar hoe kan een mens warm worden als hij alleen is? En als iemand alleen is, kan hij door iemand anders overwonnen worden. Maar twee mensen kunnen tegen een vijand standhouden. En als ze met z’n drieën zijn, zijn ze nóg sterker. Net zoals een driedubbel touw niet gauw zal breken.

Bovenstaande tekst is een stukje filosofie van koning Salomo die een kleine 1000 jaar voor Christus leefde. Hij was, voor zover bekend, rijker en wijzer dan ooit iemand voor of na hem is geweest maar worstelde met de zin van het leven. Het leven is niet eerlijk en niet iedereen heeft iemand om samen dingen mee te doen.

Toch hebben we gekozen voor het bovenstaande stukje ter introductie omdat je tijdens de periode dat je met DESIGNstart bezig bent de gelegenheid krijgt om dit met iemand samen te doen.

  • Wat vind je van de stelling van de schrijver dat het beter is om met z’n tweeën te zijn dan alleen?
  • Hoe is dit in jouw privé leven?
  • Ben jij iemand die nooit ophoudt met zwoegen? Voor wie zwoeg jij?
  • Je wordt uitgedaagd om de komende periode met jezelf bezig te zijn maar daarbij anderen jou te laten helpen. Hoe zie je dat voor je?
  • Waarom heb je gekozen om samen (met een groepje) jouw leven in kaart te brengen?
Beter samen dan alleen