Hoe start je een groep?

Je hoeft je leven niet perfect op orde te hebben om een goede groepsleidster te zijn. Het meest wezenlijke dat je kunt meegeven aan jouw vrouwen is dat ze geliefd zijn, dat ze geaccepteerd worden om wie ze zijn, niet om wat ze doen. Leef jij zelf vanuit die waarde? Dat maakt jou een prima groepsleidster! En mocht je dit nog niet weten? Misschien ontdek je dit gaandeweg…

Hieronder is informatie te vinden hoe je een groep kunt starten, waar je op moet letten en hoe je dit kunt vormgeven.

inleiding-begeleiders

Inleiding

Hoe start je een groep op? Moet ik dit alleen doen of kan ik ook samen met iemand een groep leiden? Wat houdt het in en hoe bereid ik mij voor? Mochten na het lezen van deze informatie toch nog vragen overblijven, neem dan contact op via het aanmeld- of contactformulier.

Iedere vrouw zal om een andere reden meedoen met DESIGNstart of next. De een om echt haar leven te veranderen, de ander misschien gewoon voor de gezelligheid. Het behalen van doelen is belangrijk, maar het vinden van rust en ontspanning en het weer gaan genieten van het leven is nog belangrijker. Bovendien is het samen optrekken en je leven met elkaar delen zo bijzonder! Geniet daarom van de momenten met elkaar en probeer een ontspannen sfeer te creëren. Het proces is belangrijker dan het doel op zich.

 

Doel

Alhoewel de doelstellingen van de vrouwen individueel misschien heel verschillend zijn, mag jij als begeleidster ook doelen voor de vrouwen stellen:

 • Vriendschappen verdiepen of  juist vriendschap sluiten en op een ontspannen manier praten over relevante levensvragen.
 • Hierdoor ontstaat een proces van bewustwording: Waar leef je voor? Ben je gelukkig? Wat is het doel van je leven?
 • De vrouwen helpen om in ontspanning om te gaan met alle ‘ballen’ die ze in de lucht moeten houden.
 • Helpen met structuur aanbrengen in het leven. De uitdaging ligt hierin, dat de structuur niet krampachtig wordt. Structuur is er om je leven soepeler te laten verlopen, zodat je meer ruimte hebt om te genieten van je vrijheid!

Jouw aandeel

Stel je voor dat je een groepje vrouwen hebt samengesteld. Ken je de wereld waarin zij zich bewegen? Weet je waar jouw collega op zondag uithangt, welke sport je buurvrouw doet of welke boeken jouw sportmaatje leest? Heb je alleen vriendinnen die hetzelfde denken als jij? Heb je relaties die christen zijn of juist geen christen? Welke levensvragen heeft iemand die niet gelooft in God?

Als de antwoorden die jij hebt op levensvragen gebaseerd zijn op bijvoorbeeld je geloof in God, vraag je dan af hoe een ander die niet gelooft erin staat. Misschien heeft deze persoon andere levensvragen dan jij. De kunst is om geen antwoorden te geven op vragen die niet gesteld worden! Als de vragen wel gesteld worden, kun je met elkaar delen en praten. Dit is best spannend. Zoek daarom een plek die veilig voelt, zowel voor jou als voor de ander.

Er kunnen lastige vragen op je af komen! Je hoeft gelukkig niet op alle vragen een goed antwoord te hebben. Luisteren is het belangrijkst. En probeer dan vragen te stellen waardoor je ‘achter’ de vraag kunt kijken. Je bent geen hulpverleenster en je hoeft niet de problemen van de ander op te lossen. Misschien lukt het je wel om inzicht te geven en iemand op een ander spoor te zetten! Laat merken dat je er bent voor de ander.

Net als ieder ander ben je er vast al achter dat jij niet volmaakt bent. In jouw huishouden gaat ook wel eens iets mis, jouw kinderen maken ook ruzie en hebben een grote mond of jij hebt ook wel eens de balen van je collega’s. Heel belangrijk voor de vrouwen die jij hebt uitgenodigd is dat ze zien hoe jij daarmee omgaat. Mag jij van jezelf een keer de mist in gaan en kun je daar achteraf om lachen? Als je kunt overbrengen dat jij leeft vanuit de wetenschap dat je geliefd bent en dat je fouten mag maken, roept dat vast vragen op!  Gelukkig, we mogen meer dan eens onderuit gaan, maar ook steeds weer opstaan en verder gaan…

Groep samenstellen

Denk na over wie je wilt benaderen om deel te nemen aan de groep. Natuurlijk kun je dit doen met bijvoorbeeld allemaal vrouwen die hetzelfde denken, of in dezelfde levensfase zitten als jij. Het is echter ook leuk een mooie mix te maken van verschillende vrouwen. Daarmee ontstaan er heel andere gesprekken!

Wil je het alleen doen of samen met iemand? Als je het samen met iemand doet, maak dan goede afspraken wie wat doet.

Plan de data. Spreek van te voren duidelijk af hoeveel bijeenkomsten je wilt hebben en hoelang deze duren. Wees ook duidelijk over kosten en hoe deze te voldoen.

Zoals al gezegd zul je regelmatig in kleine groepjes uiteen gaan. De opzet van DESIGNstart is om in de groep de vrouwen in tweetallen op te delen. Deze vrouwen gaan elkaar coachen zolang de cursus duurt. Het is goed van te voren na te denken over wie je samen laat gaan.

De reflectievragen zijn in principe bedoeld voor een gesprek in tweetallen, maar je kunt hier natuurlijk mee afwisselen door af en toe ook het gesprek met de hele groep te voeren.

Als je vastloopt

Tijdens de gesprekken die je met elkaar voert, kun je ervaren dat een vrouw vastloopt in het proces. Of dat je zelf niet goed weet hoe je verder moet. Sommigen zullen ontdekken dat hun fundament niet klopt en dat kan best heel moeilijk zijn. Een belangrijke regel die je voor ogen mag houden: je bent geen hulpverlener. Mocht je vastlopen in een gesprek en zien dat iemand verder geholpen moet worden, probeer dan op een geschikt moment doorverwijzing naar hulpverlening aan te kaarten. Meestal is de huisarts de eerste stap.

Tips

Tot slot een aantal tips:

 • Formuleer de doelstelling voor elke ontmoeting: Wat wil je meegeven? Waar wil je dat ze over gaan nadenken thuis?
 • Geef per keer concrete tips voor wat de maatjes (tweetallen) kunnen bespreken.
 • Grijp bij iedere ontmoeting terug op wat de vorige keer besproken is en geef ruimte voor eventuele vragen.
 • Welke leeftijden zijn er in jouw groepje. Ken jij deze groep? Weet je welke bladen ze lezen en waar ze zich mee bezig houden? Probeer voordat je begint je in te leven in hun wereld en te ontdekken wat hen beweegt.
 • Denk tijdens de voorbereiding na over de tijd die je wilt nemen voor ontspanning, werken en bespreken. Plan voor jezelf de tijd in die ze met de opdrachten bezig kunnen zijn. Mocht je tijd te kort komen, kunnen vrouwen dit thuis afmaken. Je kunt ook ervoor kiezen om een sessie langer te laten duren of een extra in te lassen. Bespreek dit met elkaar, een heldere afspraak en goede communicatie is belangrijk.
 • Denk goed na over wat je nodig hebt en leg alles van te voren klaar. Bij sommige opdrachten is het nodig om in kleine groepjes op te splitsen, denk dan na hoe je dit praktisch kunt doen in de ruimte waarin je zit.
 • Het delen van je leven en weten dat er naar je geluisterd wordt is één van de belangrijkste onderdelen van zowel DESIGNstart als van DESIGNjeleven.
 • Hoe is jouw houding als je met anderen in gesprek gaat? Weet je welke vragen je kunt stellen zodat de ander gaat nadenken zonder dat ze zich aangevallen voelt? Lees hiervoor het artikel God Space

groep-samenstellen3

Aanmelden als groepsleider