Start Ontmoeting 3

Wie ben ik (2)

Bespreek met elkaar heel kort wat afgelopen keer aan de orde is gekomen en vertel wat voor deze ontmoeting op het programma staat. Je gaat met elkaar een start maken met het invullen van Your DESIGN: een samenvatting van wat je deze twee keren hebt ingevuld. Langzamerhand ontstaat dan een plaatje van jezelf.

Inhoudelijk

Tijdens deze ontmoeting  worden nog twee vragen van het thema Wie ben ik? ingevuld.

4. Wat vind ik belangrijk?

Hier komen de kernwaarden aan de orde. Jouw (kern)waarden vormen een wezenlijk onderdeel van wie je bent. Bespreek met elkaar het stukje uit het werkboek van paragraaf 1.4. Om een gevoel te krijgen hoe een ieder een waarde anders beleeft, zou je de volgende stelling kunnen bespreken:

Als ik teveel geld terug krijg met afrekenen, zal ik het altijd teruggeven.

De een zal dit altijd doen, terwijl de ander erachter komt en vindt dat ze een mazzeltje heeft. ‘Dan hadden ze maar beter moeten opletten, andersom gebeurt ook wel eens.’ Wat is goed? Wat is fout? Daar gaat het niet om, de een vindt dat iets absoluut niet kan, de ander vindt het prima. Een verschil in waarden, een verschil in beleving, cultuur, opvoeding, noem maar op.

Sommigen zullen het heel erg lastig vinden om de tabel in te vullen; voor hun gevoel is alles belangrijk. Laat hen toch proberen om de meest belangrijke te selecteren.

5. Wat heeft mij gevormd?

Vraag naar verhalen uit de groep, probeer te richten op de positieve ‘familie erfenis’, zonder natuurlijk voorbij te gaan aan negatieve gebeurtenissen in persoonlijke verhalen.

Je zou hierbij terug kunnen komen op het verhaal van de parel.

Het zou heel goed kunnen dat tijdens deze sessies naar voren komt dat vrouwen het moeilijk vinden goed te communiceren. Het kan helpen om het artikel Dramadriehoek versus Vrijheidsdriehoek door te nemen.

Neem met elkaar Your DESIGN erbij en vul de samenvatting in zover als mogelijk is.

Vergeet niet om weer een nieuwe afspraak in te plannen!

Overzicht ontmoetingen