Rentmeesterschap

Deze keer ga je met elkaar een wandeling maken. Samen eropuit en genieten. Je zult van te voren op zoek moeten naar een mooie boom bij jou in de omgeving.

BG-tijdengeld-lezentegendeboom (1)

 

Inleiding

Hierboven staat een foto van een vrouw die tegen een boom zit. Die boom stond er al voordat zij er was. De boom heeft zich nog nooit ergens druk om gemaakt… Wel eens een boom gezien die zich in alle bochten wrong om vruchten te produceren? Bomen doen dat niet. Het enige wat ze ‘doen’ is hun wortels diep in de grond uitslaan zodat ze altijd water kunnen opnemen en zodat ze stevig blijven staan als het stormt.
De boom is door iemand geplant of is vanzelf opgeschoten door het zaad van een andere boom. De boom zelf kan er niets aan doen of ie wel of geen mooi blad heeft, wel of geen goed hout levert en wel of geen vruchten geeft. De planter is verantwoordelijk voor een goede plek: goede grond, genoeg water, genoeg zonlicht, een beetje beschutting. De levenssappen zitten al in de boom zelf. Door er gewoon te zijn en de natuur zijn gang te laten gaan wordt de ene boom een prachtig ‘monument’ in het bos, waar vogels nestjes in maken en eekhoorntjes in spelen. Een andere boom staat in een boomgaard en geeft ieder jaar manden vol vruchten. Iedere boom naar zijn aard.
Een klein boompje heeft nog geen wijd vertakt wortelstelsel maar vangt ook nog niet zoveel wind en zal dus niet zo snel omwaaien. Een klein boompje geeft meestal ook weinig vrucht… Dat komt nog wel… Daar kan hij zelf niets aan doen, gewoon wachten: tijd!

Er zitten twee kanten aan het verhaal. Aan de ene kant leert de boom ons om geduldig te zijn, onze wortels uit te slaan op zoek naar goede grond en ons te richten op de zon. Verder mogen we rustig wachten…
Aan de andere kant kan de boom ons ervan bewust maken dat we als mensen verantwoordelijkheid dragen en rentmeesters zijn over de aarde.
Hoe gaan we hiermee om?
Hoe milieubewust ben jij?
Hoe zie jij jezelf?

Inhoudelijk

Ga met elkaar een wandeling maken en probeer tijd te nemen voor verwondering maar ook voor momenten om met elkaar over rentmeesterschap (in het inspiratieboekje is dit het hoofdstuk Tijd en Geld) te praten. Wat doen we als mensen met onze leefomgeving? Wat gaat goed/wat gaat fout?

Het doel van de wandeling is dat er bewustwording ontstaat, enerzijds over wie je zelf bent en jouw positie in deze wereld, anderzijds over onze verantwoordelijkheid naar de wereld toe.

Als je een mooie grote boom tegenkomt (misschien zo een waarvan een deel van de wortels zichtbaar is) kun je er lekker even bij gaan zitten om in gesprek te gaan over het onderwerp van deze keer: rentmeesterschap. Je kunt ook een heel andere kant op gaan en met elkaar bespreken wat zo’n boom je te zeggen heeft. Hoeveel jaarringen zou hij hebben en hoe is dit ontstaan? Zit er een ontwerper achter de hele wereld of was alles in oorsprong al aanwezig in de oersoep?

Ook het hebben van rust, tijd en ruimte om te groeien/vrucht te dragen en de seizoenen van het leven zijn thema’s die aan de orde kunnen komen. Het lijntje kan niet altijd gespannen staan. Voor alles is een tijd  (Zie ook nogmaals het stuk in het inspiratieboekje bij Tijd en Geld)

In het inspiratieboekje staat een stukje geschreven en zijn vragen gesteld. Lees het met elkaar door en praat erover.

Volgende keer

De volgende keer ga je met het levensterrein Geliefden aan de slag. Ook de doelen en prioriteiten vanuit DESIGNstart komen aan de orde. Motiveer elkaar om er deze week mee bezig te zijn.

Levensterreinen