Terug naar het blogoverzicht

Blogs

Kolder in je kop

21 januari 2018

‘Ik zou dus als ik u was uw oude bank nog even niet wegdoen.’ De stem van de man klinkt opgewekt door de telefoon. Hij zegt nog net niet ‘mevrouwtje’ tegen me. Maar hij mag dan blij klinken, ik ben het niet. Onze nieuwe bank wordt namelijk niet geleverd. En ook al verzekert de man mij ervan dat naar alle waarschijnlijkheid niets aan de hand is en de bank snel zal worden bezorgd, toch ben ik er niet gerust op. Het klinkt te vaag. Iets met inventarisatie door accountant. ‘Hij is op dit moment de voorraad aan het tellen en kijkt of het klopt met de boekhouding. Dat duurt een paar dagen, maar dan kan er uitgeleverd worden.’

De bank staat al klaar in het magazijn. Op mijn soebatten en smeken wordt geen acht geslagen. ‘Nee mevrouw, het is echt geen kwestie van een kruisje zetten op mijn lijstje als u de bank meeneemt. Ja, wij willen wel graag de bank verkopen en het geld ervoor krijgen. Ja, ik snap dat u het leuk vindt om met Kerst op een nieuwe bank te zitten. Nee, het heeft geen zin om langs te komen en heel boos te worden.’

Dan ben ik door mijn argumenten heen. Tegen beter weten in fiets ik toch naar de winkel, maar het is uitgestorven en donker. Hoezo is de accountant aan het tellen… De dagen tussen Kerst en oud en nieuw wordt ons iedere keer hetzelfde verhaal verteld. We balen, maar leggen ons er uiteindelijk bij neer in de wetenschap dat we het bedrag dat we moesten aanbetalen terugkrijgen of de bank krijgen. Welke van de twee het wordt, weten we niet. En ook niet wanneer. We moeten dus geduld hebben. Maar dat heb ik niet, want ik wil namelijk een nieuwe bank en heb geen zin meer om mijn woonkamer op te ruimen en te zuigen.

Met meubels schuiven

Op 2 januari ben ik plots de kerstspullen zat en dan krijg ik toch de kolder in mijn kop… Ik zuig, poets, boen en schrob en haal met behulp van mijn kinderen alle meubels van zijn plek. We schuiven net zolang tot ik de woonkamer weer gezellig vind. Mijn oudste dochter vindt het niets. Twee banken midden in de kamer is echt erg onhandig volgens haar. Veel te vol. De jongste vindt het wel geweldig: vrij zicht op de tv vanaf de hangbank.

Maar ik ben blij. Zonder een cent uit te geven een schone woonkamer met een geheel nieuwe look. Ik geef toe dat het vele malen minder efficiënt is ingedeeld, maar ik kijk weer met genoegen rond. Mocht de nieuwe bank toch komen, dan schuif ik met veel plezier de boel nog een keertje in het rond.

Dat zoiets simpels zoveel energie kan geven! Ik ben klaar voor een nieuw jaar.

Wist je trouwens dat dit principe vaak wordt toegepast in effectiviteitstrainingen? Je bureau opruimen en vijf centimeter verschuiven. Het verhoogt je effectiviteit en je motivatie met tig procent. Ik daag je uit om het uit te proberen!

Wil je nog meer handige tips? Laat je dan inspireren door de reflectie 3 gouden regels

Kolder in je kop