Terug naar het blogoverzicht

Blogs

Kun je die hond ook uitzetten?

29 augustus 2017

Stefan komt al jaren bij ons op de zorgboerderij. Hij heeft een vorm van autisme. Naast de nodige nadelen heeft dat ook zo zijn voordelen. Hij kan zich namelijk erg goed concentreren op een bepaalde bezigheid en daar dan helemaal in op gaan. Zo is hij fantastisch met Lego. Toen hij vijf jaar oud was bouwde hij alleen in een dag een legohuis vanaf een bouwtekening, waar onze eigen vier kinderen met elkaar een hele week over deden. Als je het positief bekijkt heeft dit ventje, dat enig kind is en zeer competente ouders heeft, het niet zo slecht voor elkaar. Je zou je af kunnen vragen wat hem tot kandidaat voor een zorgboerderij maakt.

Buiten de comfortzone

Nou, de vraag kwam ook niet direct van hem, maar van zijn ouders. Ze willen dolgraag dat hij niet alleen in zijn eigen wereldje leeft, maar ook met andere kinderen en (nu komt het…) met dieren in contact komt. De eerste vraag was wel of we een hond hadden. En of we die de eerste keer even vast wilden houden, omdat Stefan anders de auto niet uit zou komen.  Druk pratend én bijna met zijn moeder verkleefd koerste hij richting voordeur. Eenmaal binnen was hij weer het baasje, terwijl onze uitdaging lag erin om hem buiten aan het spelen te krijgen. De eerste confrontatie met loslopende kippen was bijna teveel voor hem, maar zijn interesse in de voetballende kinderen op het gazon won het van zijn angst voor deze fladderende en kakelende medegazongebruikers. 

Daarna de hond: een goedmoedige blonde labrador die iedereen kwispelstaartend verwelkomd. Voor een vijfjarige nieuwbouwbewoner met een contactuele beperking, die alleen met op afstand bestuurbaar speelgoed speelt is het een onvoorspelbaar monster. Eén ding aan de hond wekte zijn directe nieuwsgierigheid: de band om zijn nek met een batterij erin (waardoor hij gewaarschuwd wordt als hij buiten zijn toegestane zone komt). Toen het dier nietsvermoedend onze richting op kwam lopen keek Stefan me verwachtingsvol aan en zei: ‘kun je die hond ook uitzetten’?

Een gewoon leven

Ik bedacht me hoe overzichtelijk en beheersbaar het leven zou zijn als we op deze manier het gevaar om ons heen konden ‘bevriezen’. Het liet me ook met andere ogen kijken naar mijn ‘gewone’ leven door de ogen van een kleine jongen, voor wie het leven niet zo gewoon is.

Probeer jij ook wel eens naar de wereld te kijken door de ogen van een ander? Wat voor jou heel gewoon is kan dan zomaar heel bijzonder lijken.

Kun je die hond ook uitzetten?