Terug naar het blogoverzicht

Blogs

Ontmoeten om te eten of eten om te ontmoeten..

6 juni 2017

“Eten is gezellig,” zegt een Indonesische vriendin. Ja, dat vind ik ook, maar iets minder als ik midden op de middag achter een bord met Bubur Ajam zit: rijstepap met kip, groenten en kroepoek. Het is heerlijk hoor. Daar ligt het niet aan. Ze is een geweldige kok. Het is het tijdstip dat me opbreekt.
“Jullie eten omdat het etenstijd is, wij omdat we honger hebben,” zegt ze tegen me. Nou, misschien is dat wel zo, maar ik lunch vooral omdat ik trek heb en niet zozeer omdat het twaalf uur is. Blijkbaar heb ik trek als het ongeveer ‘etenstijd’ is.

Eten is wel een ‘dingetje’. En voor mij helemaal, omdat ik een aantal voedselallergieën heb. Bij iemand anders eten is altijd spannend. Wat zit er in? Hoe zal het vallen? Dat geeft een bepaalde stress. Als ik iets eet waar mijn buik niet blij van wordt, betekent dit dat ik ziek word. En daar zit ik niet op te wachten.

Eten is ontmoeten

Zo door de week heen komt er regelmatig een berichtje: “Ik heb Nasi Uduk Jakarta gemaakt (of bamischijven of tempeh badjak of….. ). Kun je het komen halen?” (want ze is slecht ter been). Of als ik aangeef dat ik woensdag bij haar kom, is haar reactie: “Kom dan maar tegen 13.00 uur, dan gaan we samen eten.”
Het lijkt wel of alles om eten draait! Voor mij hoeft dat niet zo. Het is leuk en vooral lekker om kennis te maken met de echte Indonesische keuken. Maar ik kom graag op bezoek; ook als ik niets krijg. Het gaat mij om de ontmoeting, niet om het eten.

Al lezend in een boekje over verschillende culturen valt bij mij het kwartje: eten = ontmoeten. In haar cultuur deel je wat je hebt. Samen eten is niet zozeer zorgen dat je op krachten blijft. Samen eten verbindt en brengt mensen bij elkaar. Je deelt iets van jezelf en je cultuur. Dat maakt dat ik mijn eigen ideeën over eten aan de kant zet en lekker aanschuif en geniet van al het lekkers dat ze maakt. Mijn vriendin zegt dat ze nergens zo gelukkig is als in de keuken en dat is te proeven!

Ontmoeten om te eten of eten om te ontmoeten..