Terug naar het blogoverzicht

Blogs

De strijd tegen de kilo’s – deel 3

12 december 2017

Je successen moet je vieren! Dus wat doe je als je een maand lang nee tegen alle lekkere dingen hebt gezegd en je eerste doel op de weegschaal heb bereikt? Juist, dan ga je een weekend lang eten waar je zin in hebt…

Balans

Oeps! Maandagochtend word ik wakker en heb ik megaspijt van wat ik het weekend allemaal heb gegeten. Waarom heb ik mij zo laten gaan? Waarom heb ik mijzelf daar toestemming voor gegeven? Na een moment van reflectie kom ik tot de conclusie dat ik zoveel nee had gezegd de afgelopen maand, dat ik vond dat ik recht had op een weekend vol ja’s. Om even niet na te hoeven denken over wat wel, wat niet en hoe dat te verantwoorden. Oké, dus alleen maar nee zeggen is voor mij een trigger om daarna heel veel ja te zeggen. Om me steeds na het wegen een weekend lang vol te vreten is niet helemaal de bedoeling. Dus moet er door de hele maand heen wat meer balans komen. Mijn coach zegt: “Je kan het niet perfect doen. Je kan niet 100% goed en gezond eten. Als je 80% van je maaltijden volgens de richtlijnen eet, behaal je ook 80% van het resultaat, en dat is goed genoeg!” Goed punt. Het gaat om het vinden van een dusdanige balans, dat de richtlijnen vol te houden zijn, ook ná de challenge. Afspraak met mijzelf: 1x in de week iets lekkers eten.

Veranderingen

Na het beoordelen van mijn voedingslogboek krijg ik het advies van de coach om mijn koolhydraat-inname te veranderen. Ik voelde dit advies al wel een beetje aankomen, maar ik wilde er eerder nog niet aan geloven. Nu kan ik er echter niet meer omheen. Om de verandering klein en behapbaar te houden krijg ik het advies om mijn brood en pasta aan te passen naar een spelt- of groenten-versie.  Zo gezegd, zo gedaan. Ik neem afscheid van mijn overheerlijke brood, en geef mijn voorraad aan brood, crackers, rijst en pasta aan mijn moeder. Ik leg een nieuwe voorraad aan van speltbrood, speltcrackers en speltpasta. Op zich niet verkeerd, maar wel even wennen.

Resultaat

Vier weken later sta ik weer op de weegschaal. Zouden de kleine veranderingen effect hebben gehad? De coach spreekt het verlossende woord: weer 1,8 kg kwijt! Voor mij een hele overwinning, maar de coach was niet persé onder de indruk. Niet het allergrootste verschil, maar kilo’s zeggen niet alles. De centimeters: daar zit pas het verschil in! “Wacht maar tot je de foto’s ziet, dan begrijp je wat ik bedoel!” Ik moet nog een maandje geduld hebben.

De strijd tegen de kilo’s – deel 3