Terug naar het blogoverzicht

Blogs

Waarom vergelijken vrouwen?

18 juli 2017

Ik ken maar weinig vrouwen die het niet doen. En al zeggen ze dat ze het niet doen, dan durf ik dat eigenlijk niet zo goed te geloven. Vergelijken. Vrouwen vergelijken zich namelijk snel met elkaar. Is het niet op uiterlijk dan is het wel met zaken zoals werk, kinderen of allerlei eigendommen. Het gras lijkt altijd groener bij de ander. Waarom vergelijken wij onszelf met anderen? Ik heb deze vraag zo links en rechts eens gesteld en kreeg o.a. de volgende antwoorden: ontevredenheid over eigen presteren, onzekerheid, gevoelens van minderwaardigheid en jaloezie. Vrouwen zijn heel goed in het uitvergroten van dingen die niet goed gaan. We leggen blijkbaar al snel een vergrootglas op onze eigen imperfectie. Het mug en olifant verhaal zeg maar. Geen wonder dat een ander het al snel beter lijkt te doen of het beter voor elkaar heeft.

Dit doet mij denken aan de evaluatiemomenten als ik een workshop of presentatie heb gegeven. Na afloop lees ik altijd de feedback nog even na en dan blijf ik toch een beetje hangen bij de negatieve feedback. En dat terwijl 80% wel positief was!! Die 20% blijft steken. Waarom? Is het dan toch weer dat perfectionisme? De drang om het altijd goed te willen doen en geen fouten te willen accepteren?

Je succes onder een vergrootgras

Het wordt tijd dat we onszelf wat meer op waarde gaan schatten. Niemand is perfect. Het gras bij de buurvrouw lijkt dan misschien wel groener, maar hoe belangrijk is dat nu eigenlijk? Wat is het ‘groen’ in jouw eigen leven? Leg dat eens onder een vergrootglas. Je bent uitgerust met specifieke gaven en talenten in een unieke combinatie! Het wordt tijd dat we ons daar wat meer bewust van worden. Maak eens een lijstje van jouw successen. Waar ben jij nu trots op? Wat vind je mooi of goed aan jezelf? Prik dit lijstje aan jouw (make-up)spiegel en ik weet zeker dat je iedere ochtend met een glimlach opstaat!

Waarom vergelijken vrouwen?