Terug naar het blogoverzicht

Blogs

Op vakantie! Leuk toch?!

11 juli 2017

Op vakantie gaan. Eerlijk gezegd ben ik er niet zo goed in. Het heeft, ondanks de vrijheid toch iets verplichts. Het moet namelijk gezellig, lekker ontspannen en goed weer zijn. Zo niet, dan is het niet echt vakantie. Toch? Of leg ik de lat nu gewoon te hoog? Dan zou natuurlijk kunnen, maar als je bedenkt dan we heel wat geld aan vakanties uitgeven en er enorm naar uit kunnen kijken, dan verwacht je er ook iets voor terug. Het mag dan eigenlijk niet in het water vallen. We hebben recht op een goede onbezorgde vakantie anders komen we niet aan onze broodnodige ontspanning toe…

Een circus

Toen we nog geen kinderen hadden leken de vakanties ook echt op vakanties trouwens. We boekten, zo dinky (double income no kids) als we waren, een luxe all-inclusive en lieten ons de hele dag verwennen door zon, zee en strand. Slapen, eten en uitjes wanneer wij dat wilden en wanneer wij daar zin in hadden. Natuurlijk hadden we ook wel eens tegenslag qua vertragingen of kwalitatief minder eten, maar verder kwamen we ook echt tot rust. Tegenwoordig is het, met kinderen, even andere koek. Het inpakken en achterlaten van je huis is al een heel circus. De reis….laten we het daar maar niet over hebben…… en bij aankomst gaat het hele circus weer uit de auto en moeten papa en mama uitpakken terwijl de kinderen toe zijn aan ravotten, rennen, voetballen en ook nog honger hebben!

Geen moeten, maar mogen

Goed, dit blog mag geen klaagzang worden, want waar ik eigenlijk naar toe wil is een vakantie zonder moeten. Hoe doe je dat nu? Het is vast mogelijk. Het antwoord ligt in mezelf. Hoe basaal het ook klinkt, maak van alles een feestje. Besluit vooraf hoe je inpak-reis-en uitpakstress gaat voorkomen. Vakantie begint bij je eigen voordeur. Inmiddels heb ik ook in de gaten dat je als moeder/vrouw een belangrijke graadmeter bent voor een leuke ontspannen vakantie. De sleutel voor het  ‘niet moeten’ ligt in ons zelf. Het is de kunst om je eigen schema’s, planning, tijdsdruk en eigenlijk alles wat met tijd te maken heeft, los te laten en letterlijk met de flow mee te durven gaan. Alles mag anders zijn op vakantie. Niets moet hetzelfde zijn als thuis. Structuur is goed en fijn maar als het je te veel stress oplevert, dan even geen structuur. Durven we dat aan? Ik vind het lastig hoor, maar ik word er wel een veel leukere vakantiemoeder van!

Ps. Nu moet ik eerlijk toegeven, ik ga twee maal per jaar kids vrij op vakantie. Om echt even bij te tanken.

Op vakantie! Leuk toch?!