Terug naar het blogoverzicht

Blogs

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

2 februari 2018

Nee zeggen en daarmee een ander teleurstellen 

Deze week heb ik weer een paar mensen moeten teleurstellen. En ik moet zeggen het blijft erg lastig om dit te doen. Natuurlijk, je moet je grenzen bewaken en voor jezelf opkomen, maar toch went het nooit. Wat is nu de gulden middenweg? Wat is de juiste manier om je grenzen aan te geven zonder een ander te benadelen? Eerlijk gezegd…ik denk niet dat die er is, maar je kunt wel een aantal dingen doen om te proberen om de harmonie tussen de partijen in stand te houden.  

Loyaliteit 

Vaak gaat het om de teleurstelling die ontstaat bij het woord NEE. Je hebt een lange tijd een bepaalde taak uitgevoerd en daarmee heb je wellicht verwachtingen gecreëerd bij mensen. We zijn nu eenmaal gek op mensen die hun verantwoordelijkheid nemen en loyaal zijn. Dat zijn natuurlijk hele mooie eigenschappen waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Maar als er dan een moment komt dat je voelt dat het je eigenlijk teveel wordt en je kunt je taak niet meer met dezelfde passie of energie uitvoeren, dan gebeurt er van binnen iets. Voor de buitenstaander is het nog niet zichtbaar, maar jij voelt van alles. En wat doe je dan? Dingen met tegenzin doen, dat werkt niet echt. Vroeg of laat gaat je omgeving dit aan je werk en aan jou merken.  

Voor jezelf opkomen 

Schuldgevoelens en de ander niet teleur te willen stellen zijn redenen om niet voor jezelf op te komen. Vraag jezelf eens af of dit een goede voedingsbodem is voor jezelf en het werk dat je verzet. Ga eens even terug naar de reden waarom je ja hebt gezegd tegen deze taak of activiteit. Wat had je voor ogen? Waar ging het mis? Wat is bespreekbaar of moet je concluderen dat het niet meer jouw taak is? Niemand heeft er iets aan als jij er aan onderdoor gaat.  

Ga vooral in gesprek met elkaar. Je kunt niet altijd voorkomen dat je een ander teleur moet stellen. Dus trek de stoute schoenen aan en bereid een “slecht” nieuws gesprek goed voor. Een aantal tips:  

  • Heb voor jezelf helder wat je met dit gesprek wilt bereiken. Wat wil je nog wel doen en wat wil je niet meer?  
  • Blijf in je uitleg dicht bij jezelf. Vertel wat er bij JOU speelt.   
  • Je kunt aanbieden om samen naar oplossingen te zoeken. Zoek mee naar een vervanger of spreek af dat je het werk langzaam af gaat bouwen.  

Kijk deze week eens kritisch naar jouw takenlijst. Doe jij alles met de juiste intenties of laat je je nog leiden door schuldgevoel?

Durf jij ‘nee’ te zeggen?