Terug naar het blogoverzicht

Blogs

De balans van inspanning en ontspanning

30 mei 2017

De een heeft een glanzende carrière neergezet op haar 35e, terwijl de ander super tevreden is met haar bewuste keuze om huisvrouw te worden of te  blijven. Of misschien geldt voor jou wel de gulden middenweg. Een parttime baan die niet te veel van je vraagt, zodat je nog genoeg tijd hebt voor andere dingen die je ook belangrijk vindt. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld nooit fulltime gewerkt (ook al had ik nog geen kinderen). Ik vind dat er meer in het leven zit dan werken en dus heb ik altijd bewust een paar momenten in de week vrijgehouden voor andere dingen. Ik heb dat gewoon nodig en gelukkig kan dat ook.

Tijd voor mezelf is voor mij tot op de dag van vandaag nog steeds een noodzaak en geen luxe.

Rustmoment

Er is steeds meer aandacht voor rust en ruimte in je leven. In plaats van alsmaar door te jakkeren worden we in glossy’s, boeken of tv-programma’s aangespoord om inspanning en ontspanning met elkaar af te wisselen. Tijd voor mezelf is voor mij tot op de dag van vandaag nog steeds een noodzaak en geen luxe. Als ik nergens een rustmoment in de week heb gehad dan gaat het al snel mis. Ik word dan kribbig en merk dat mijn lijf gaat protesteren. Inspanning is prima. Zolang er maar voldoende ontspanning tegenover staat. En die balans is voor iedereen weer anders.

We zijn allemaal verschillend gemaakt. De belasting (wat je op jouw bordje hebt liggen) en de belastbaarheid (wat je aan kunt) verschilt per persoon. Vergelijk jouw situatie dus nooit met die van een ander. Dat is in feite appels met peren vergelijken. Zorg er wel voor dat jouw balans van inspanning en ontspanning goed verdeeld is. Lastig? Laat ik je een eindje op weg helpen met het maken van een ontspannende activiteitenlijst.

Per week blok ik een paar moment in mijn agenda voor de volgende activiteiten:

  • Minimaal 30 minuten een boek lezen
  • Een gezichtsmasker
  • Wandelen
  • Niets doen
  • Muziek luisteren
  • Sporten
  • Vriendinnen bellen
  • En nu jij………

Oefening baart kunst. Echt je kunt het. Succes!

De balans van inspanning en ontspanning